هدیه دادن اراضی و املاک توسط پدر و مادر به فرزند چیزی است که شاهد آن هستیم ولی آیا پس گرفتن ملک از فرزند صحیح و قانونی است ؟ چطور باید آن را انجام دهیم؟
اولین چیزی که در اینجا به آن توجه میکنیم است که املاک و اراضی طی چه قراردادی به فرزند واگذار شده است بعضی از پدر مادرها به اشتباه یک قرارداد بیع منعقد میکنند و آن را میفروشند ولی جای مبلغ را خالی میگذارند یا بارها شاهد هستیم که صرفا دو خط نوشته میشود و تمام ولی دقیق مشخص نمیکنند.
باید حالت های مشخص را در نظر گرفت اگر پدر و مادر در دفترخانه حاضر شده و سند قطعی به نام فرزند زده باشد شکی نیست که فرزند مالک رسمی و قانونی آن ملک است ولی موضوع زمانی جای کار دارد که این انتقال رسمی نبوده و با دستنویس است که خود این دستنویس کار را پیچیده تر میکند.
اینکه دو طرف نام قرارداد خود را چه چیزی گذشته اند مهم است ولی مهم تر اینکه از اوضاع و احوال قرارداد چه چیزی را اراده کرده اند مثلا ممکن است اسم قرارداد را صلح گذاشته باشند ولی فی الواقع قرار بیع باشد یا برعکس و حتی ممکن است قرارداد هیچ اسمی نداشته باشد صرفا یک خط باشد.
نمیتوان برای همه پرونده ها نسخه یکسان تجویز کرد و باید اسناد و مدارک را رویت کرد ولی چیزی که خیلی اهمیت دارد این است که پایه قرارداد بر چه بوده و قصد دو طرف چه بوده است آیا از ابتدا قرارداد صحیح بوده یا خیر ؟
گاهی شاهد هستیم قرارداد منعقد میشویم سپس پی میبریم این قرارداد از پایه باطل بوده و دو طرف از آن آگاهی نداشته اند.