چگونه می توان ثابت کرد که پدربزرگم سهم ارثش از پدرم را به من منتقل کرده ؟
- بنابر ماده ۸۷۵ قانون مدنی شرط وراثت زنده بودن در حین فوت مورث است تنها در صورتی از متوفی ارث می برند که در حین فوت او زنده باشند دلیل این حکم آن است که مالکیت نیاز به پایگاه مادی و خارجی دارد و بر معدوم استوار نمی شود؛ با مرگ مورث صلاحیت او برای مالک ماندن بر اموالش خاتمه می پذیرد و ترکه نیاز به مالک جدید دارد انتقال نیز از حین فوت صورت می گیرد.
- مورد بعدی در مورد وکالت است هر امری با دو شرط ممکن است به صورت وکالت تحقق یابد اول اینکه آن امر به موجب قانون یا طبیعتا انحصار شخص نباشد مثلا طبیعت سوگند و شهادت مباشرت شخص را ایجاب می کند چون از امور شخصی محسوب می شود؛ و دوم اینکه خوده شخص قانونا قادر به انجام آن باشد؛ یعنی کاری را می شود وکالت داد که خوده شخص قانونا از آن ممنوع نشده باشد؛ ماده ۶۶۲ قانون مدنی نیز موید همین نظر است.
- نکته دیگر در خصوص پایان عقد وکالت است طبق بند ۳ ۶۷۸ قانون مدنی فوت وکیل یا موکل پایان عقد وکالت است.
- عقد وکالت از عقود جایزه است و عقود جایز با فوت یکی از طرفین باعث انحلال عقد می شود.
پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص اثبات انتقال ارث پدری از پدربزرگ به نوه
سوال شما در واقع این است که سهمی از ملک پدری بعد از فوت پدر به پدربزرگ رسیده و پدربزرگ نیز به شما وکالت داده است و شما وکالت را در زمان حیات پدربزرگ اعمال نکرده اید و نگران مراجعه و ادعای مطالبه ارث از سوی ورثه پدربزرگتان هستید.هر چند که اقتضای ذات عقد وکالت نیابت دادن است و منظور قانونگذار از تأسیس آن استفاده به عنوان عقد مملک نیست، ولی گاهی با توجه به نحوه اعطای وکالت و با توسل به قاعده تبعیت عقد از قصد (العقود تابعه للقصود) می تواند موید و مثبت انتقال باشد.
مستندات قانونی - اثبات انتقال سهم الارث
ماده 662 قانون مدنی
وکالت باید در امری داده شود که خود موکل بتواند آن را بجا آورد وکیل هم باید کسی باشد که برای انجام آن امر اهلیت داشته باشد.
ماده 678 قانون مدنی
وکالت بطریق ذیل مرتفع می شود :
1)به عزل موکل .
2)به استعفای وکیل
3)به موت یابه جنون وکیل یاموکل
ماده 875 قانون مدنی
شرط وراثت زنده بودن فوت مورث است و اگر حملی باشد درصورتی ارث می برد که نطفه او حین الموت منعقد بوده و زنده هم متولد شود اگر چه فورا پس از تولد بمیرد.
ماده 889 قانون مدنی
در بین وراث طبقه اولی اگر برای میت اولادی نباشد اولاد اولاد او هر قدر که پائین بروند قائم مقام پدر یا مادر خود بوده و با هر یک از ابوین متوفی که زنده باشد ارث می برند ولی در بین اولاد اقرب به میت بعد را از ارث محروم می نماید.
ماده 890 قانون مدنی
در بین وراث طبقه دوم اگر برای متوفی برادر یا خواهر نباشد اولاد اخوه هر قدر که پائین بروند قائم مقام پدر یا مادر خود بوده با هر یک از اجداد متوفی که زنده باشد ارث می برند لیکن دربین اجداد یا اولاد اخوه اقرب به متوفی ابعد را ازارث محروم می کند.مفاد این ماده در مورد وارث طبقه سوم نیزمجری می باشد.
ماده 912 قانون مدنی
اولاد اولاد تا هر چه که پائین بروند بطریق مذکور در ماده فوق ارث می برند با رعایت اینکه اقرب به میت ابعد را محروم می کند.