گاهی اوقات به دلیل کثرت و شدت اختلافات، یکی از زوجیم که تصمیم به طلاق دارد، طرف دیگر را از این تصمیم مطلع ننمودده و خود به تنهایی به دادگاه مراجعه می کند.در مقابل طرف مقابل ممکن است با طلاق مخالفت نموده و در مقابل درخواست متقاضی مقاومت نماید و البته در بسیاری از مواقع نیز خوانده ( اعم از اینکه زوج با شد یا زوجه) پس از حضور در دادگاه اعلام می کند که با طلاق موافق است و به این صورت طلاق یکطرفه در میانه دادرسی تبدیل به طلاق توافقی می شود.طلاق توافقی نیز و بسته به اینکه متقاضی آن زوج باشد یا زوجه و نیز با توجه به اینکه کراهت و اصرار به طلاق فقط از سوی زوجه باشد یا هر دو طرف ، حسب مورد ممکن است از نوع طلاق خلع باشد یا مبارات.در پرونده ای که در ادامه خواهد آمد زوج ابتدا درخواست طلاق را تقدیم دادگاه نموده و زوجه بعد از حضور، اعلام می نماید که او نیز با طلاق موافق است؛ در نتیجه دادگاه رسیدگی کننده به راحتی اقدام به صدور حکم طلاق نموده.البته با این اشتباه که قاضی بعد از اعلام تمایل زوجه به طلاق باید گزارش اصلاحی صادر نموده و نوع طلاق هم مبارات و بائن تعیین می شود.
دادخواست طلاق یطرفه - به درخواست زوج
خواهان : حسین .... نام پدر: احسان به نشانی : تهران.خیابان مجیدیه ........ .
خواهان : فرشته ..... نام پدر : بهمن به نشانی : تهران.خیابان سپاه ...... .
وکیل : مسعود محمدی به نشانی : تهران.خیابان فاطمی.میدان گلها ..... .
تعیین خواسته : صدور گواهی عدم امکان سازش به درخواست زوج
دلایل و منضمات دادخواست :
1- وکالتنامه رسمی تنظیمی سفارت جمهوری اسلامی ایران در وین به شماره ... مورخ ۱۳۹۳/۹/۲۶
2- وکالت نامه به شماره ..... مورخ ۱۳۹۳/۱۰/۲۴ میزان تمبر مالیاتی به مبلغ ۱۵۰۰۰ ریال باطل شد
3- سند ازدواج شماره .... مورخ ۱۳۸۷/۱۲/۱۵ دفتر رسمی ازدواج شماره ....
4- شناسنامه به شماره ... مورخ ۱۳۵۱/۱/۱۲
شرح دادخواست طلاق به درخواست زوج
ریاست محترم مجتمع قضایی خانواده تهران
به استحضار می رساند:
موکل (آقای حسین .... به استناد رونوشت مصدق عقدنامه شماره .... مورخ پانزدهم اسفند یک هزار و سیصد وهفتاد وهشت باخوانده (خانم فرشته ....) عقدازدواج دائمی در دفترخانه خانه شماره ... تهران منعقد کرده است. حاصل این ازدواج و رابطه زوجیت دو فرزند به نام های ساناز ۱۲ ساله و سینا ۶ ساله می باشد. نظر به عدم حصول توافق در استمرار زندگی مشترک مستنداً به ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی صدور گواهی عدم امکان سازش برای اجرای طلاق و ثبت رسمی آن به انضمام کلیه خسارات از جمله هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل مورد استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
رای دادگاه - تبدیل طلاق یکطرفه به طلاق توافقی
پرونده کلاسه : .......
مرجع رسیدگی : شعبه 244 دادگاه خانواده مجتمع قضايي شهید صدر تهران
تصمیم نهایی شماره : .......
خواهان : آقای حسین ...... فرزند احسان با وکالت آقای مسعود محمدی به نشانی تهران.خیابان فاطمی.میدان گلها .... .
خوانده : آقای فرشته ..... فرزند بهمن با وکالت خانم ........... .
خواسته : صدور گواهي عدم امکان سازش به درخواست زوج
گردشکار- به تاریخ 94/05/14 در وقت احتیاطی جلسه رسیدگی به تصدی امضا کننده ذیل تشکیل و پرونده کلاسه .... مطرح نظر، دادگاه با عنایت به جامع محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام و با استعانت از خداوند منان مبادرت به صدور رای می نماید.
متن رای دادگاه طلاق توافقی
در اين پرونده آقای حسین .... با وکالت آقای مسعود محمدی به طرفیت خانم فرشته .... با وکالت خانم ..... به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش و طلاق دادخواستی تقدیم مجتمع قضایی کرده که به این شعبه ارجاع شده است و ضمن دادخواست و در جلسه رسیدگی به اين نکته اشاره کرده است که خوانده همسر شرعی و قانونی وی می باشد و به لحاظ وقوع اختلاف دادخواست مذکور مطرح شده است. خوانده دفاعا اعلام کرده است با طلاق موافق می باشد. علی ایحال با عنایت به اينکه سعی و تلاش دادگاه و داوران طرفین جهت صلح و سازش منتج به نتيجه نشده است و خواهان اصرار به طلاق دارد بنابراین دادگاه با احراز وجود علقه زوجیت و با عنایت به قاعده فقهی الطلاق بید من اخذ بالساق و مستندا به ماده ۳ قانون مدنی گواهی عدم امکان سازش بین زوجین موصوف صادر و اعلام می نماید و طرفین می توانند با مراجعه به یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق پس از وقوع آن، نسبت به ثبت رسمی آن اقدام نمایند نوع طلاق رجعی می باشد در مورد مسائل و حقوق اجرت المثل خود را از طریق مرجع قضایی مطالبه نموده در باره نفقه و جهی صادره حضوری و ظرف مهلت ۲۰ روز قابل تجدید نظر در دادگاههای تجدید استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 243 دادگاه عمومی حقوقی تهران